- 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
- 500 g twarogu śmietankowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 twarde gruszki średniej wielkości
- masło
- tarta bułka
- orzechy lub migdały do posypania
Średnie
60 min
2
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1.Twaróg wymieszać z pokruszonym serem pleśniowym Lazur Błękitny. Po kolei dodawać żółtka, mąkę i cukier.
2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.
3. Gruszki obrać, pozostawiając ogonki.
4. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wlać masę serową, w środek włożyć gruszkę.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, przykryć papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier.
6. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Można podawać z posypką orzechową lub płatkami migdałowymi.