Kuchnia Lazur

Domowa czekolada

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 15 min

15 min

Liczba porcji: 8

8

porcji

Drukuj przepis
Domowa czekolada

Składniki:

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • bakalie

Sposób przygotowania:

1. Mniejszy garnek włożyć do wypełnionego wodą większego garnka. Kiedy woda w większym garnku się zagotuje, w mniejszym rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Dobrze wymieszać, by cukier całkowicie się rozpuścił. 
2. Cały czas mieszając, dodać przesiane kakao oraz przesiane mleko w proszku. Dobrze wymieszać, w razie potrzeby dodać jedną łyżkę wody. Na koniec, mieszając, rozpuścić kostki gorzkiej czekolady – masa będzie miała ładniejszy kolor.
3. Masę czekoladową przełożyć do foremki, najlepiej silikonowej. Posypać bakaliami, orzechami lub ciasteczkami.
4. Odczekać do wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce. Pokroić na mniejsze kawałki.
5. Zajadać, rozkoszując się smakiem dzieciństwa.

Przepisy w tej kategorii