Kuchnia Lazur

Lazurowe roladki à la sushi

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 12

12

porcji

Drukuj przepis
Lazurowe roladki à la sushi

Składniki:

  • 50 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • cukier waniliowy
  • 150 serka mascarpone
  • 1 brzoskwinia
  • maliny do dekoracji
  • listki melisy lub mięty do dekoracji
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Po kolei dodawać żółtka, przesiany cukier puder, cukier waniliowy, obie mąki i kakao.

2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać cienką warstwę ciasta biszkoptowego i uformować prostokąt. Piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.

3. Nie ściągając z papieru do pieczenia, gorące ciasto wyjąc z piekarnika i wyłożyć na bawełnianą ściereczkę (papierem do góry). Delikatnie odkleić papier.

4. Ser pleśniowy Lazur Błękitny pokroić na długie cienkie kawałki. Z brzoskwini wyjąć pestkę i pokroić podobnie jak ser.

5. Ciepłe ciasto posmarować serkiem mascarpone. Na krawędzi ciasta równo ułożyć kawałki sera pleśniowego Lazur Błękitny oraz brzoskwini. Ściśle zawijając, uformować roladkę. Owinąć ściereczką i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

6. Wystudzone ciasto pokroić na równe kawałki. Na każdym położyć listek melisy i malinę. Podawać z sosem, np. malinowym.

Przepisy w tej kategorii