- 50 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- cukier waniliowy
- 150 serka mascarpone
- 1 brzoskwinia
- maliny do dekoracji
- listki melisy lub mięty do dekoracji
- sól
Łatwe
30 min
12
porcji
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Po kolei dodawać żółtka, przesiany cukier puder, cukier waniliowy, obie mąki i kakao.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać cienką warstwę ciasta biszkoptowego i uformować prostokąt. Piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
3. Nie ściągając z papieru do pieczenia, gorące ciasto wyjąc z piekarnika i wyłożyć na bawełnianą ściereczkę (papierem do góry). Delikatnie odkleić papier.
4. Ser pleśniowy Lazur Błękitny pokroić na długie cienkie kawałki. Z brzoskwini wyjąć pestkę i pokroić podobnie jak ser.
5. Ciepłe ciasto posmarować serkiem mascarpone. Na krawędzi ciasta równo ułożyć kawałki sera pleśniowego Lazur Błękitny oraz brzoskwini. Ściśle zawijając, uformować roladkę. Owinąć ściereczką i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
6. Wystudzone ciasto pokroić na równe kawałki. Na każdym położyć listek melisy i malinę. Podawać z sosem, np. malinowym.