1. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i ponownie utrzeć.
2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito, dodać do ciasta i wymieszać. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać.
3. Bakalie zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Odcedzić i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Większe owoce (np. morele i figi) pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w łyżce mąki (zapobiegnie to opadaniu bakalii) i delikatnie wmieszać do ciasta.
4. Ser pleśniowy Lazur Srebrzysty pokroić w drobną kostkę i również ostrożnie wmieszać do masy. W razie potrzeby można dodać szczyptę soli.
5. Ciasto przełożyć do formy keksowej (30 x 12 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec ok. 55 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na chwilę w piekarniku.
6. Keks ozdobić polewą pomarańczową i skórką pomarańczową. Odczekać do stężenia polewy.
Polewa pomarańczowa
Składniki:
- 300 g cukru pudru
- 50 ml soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
Sposób przygotowania:
Podgrzać sok z pomarańczy i rozpuścić w nim cukier puder. Odczekać do uzyskania pożądanej konsystencji (do momentu delikatnego zgęstnienia polewy).
Warto spróbować:
1. Bakalie polecamy namoczyć w alkoholu, nabiorą wtedy wyrazistego charakteru.
2. Dla wzbogacenia smaku do ciasta można dodać pół kieliszka rumu lub whisky.