Kuchnia Lazur

Włoskie calzone na słodko z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 100 min

100 min

Liczba porcji: 8

8

porcji

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 200 g borówek,
  • 100 g białej czekolady,
  • 50 g masła,
  • 50 g prażonych solonych orzechów makadamia,
  • 50 ml miodu gryczanego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki ziaren czarnego sezamu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 320 ml wody,
  • 1/2 łyżeczki nasion anyżu,
  • 15 g drożdży świeżych,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże połączyć z 50 ml wody i cukrem. Zaczyn odstawić, aż zapracuje. 
  2. Mąkę wymieszać z anyżem i solą. Dodać pozostałą wodę, drożdżowy zaczyn i wyrobić ciasto. Obsypane mąka ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  3. Pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać pokruszone orzechy (trochę odłożyć do dekoracji), miód, cynamon i masło, wszystko razem wymieszać do roztopienia się masła. Krem wymieszać ze startym serem i borówkami (trochę odłożyć do dekoracji).
  4. Blat obsypać mąką, wyjąć wyrośnięte ciasto i wyrobić ponownie. Podzielić na 10 części, z których uformować placki. Na połowie każdego placka ułożyć łyżkę czekoladowego kremu, zakryć drugą połową ciasta i skleić brzegi calzone, formując falbankę. Calzone posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez 25-30 minut.
  5. Upieczone calzone podawać polane pozostałą częścią czekoladowo-serowego kremu i orzechów.

Przepisy w tej kategorii