Kuchnia Lazur

Truskawkowe koreczki w czekoladzie z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Truskawkowe koreczki w czekoladzie z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 10-12 truskawek z szypułką,
  • 20 g drobno pokruszonych, prażonych pistacji solonych,
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki wraz z szypułką umyć.
  2. Ser pleśniowy pokroić na tyle kawałków ile jest truskawek.
  3. Na wykałaczkę nabić truskawkę i ser.
  4. Koreczki maczać w czekoladzie rozpuszczonej wraz z masłem w kąpieli wodnej.
  5. Jeszcze ciepłą czekoladę dekorować pokruszonymi pistacjami.
  6. Odstawić do ostygnięcia czekolady.

Przepisy w tej kategorii