Kuchnia Lazur

Śmietankowa pianka z ananasem i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 500 ml śmietanki 30% tł.,
  • ananas,
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g białej czekolady,
  • 3 listki żelatyny,
  • 20 g kakao,
  • 50 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

 

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Ananasa obrać, odciąć kawałek do dekoracji, a resztę zblendować na gładką masę.
  3. 100 ml śmietanki podgrzać, rozpuścić w niej ser pleśniowy. Dodać puree z ananasa, namoczoną żelatynę, cukier, czekoladę i wiórki kokosowe. 
  4. Pozostałą część śmietanki ubić i dodać do wcześniej przygotowanej masy z ananasem. 
  5. Podzielić na porcje, wypełniając naczynia, w których pianka będzie podawana. Wstawić na 4 godziny do lodówki do stężenia..
  6. Piankę podawać schłodzoną, udekorowaną kawałkami pozostałego ananasa i kakao.

Przepisy w tej kategorii