Kuchnia Lazur

Pączki z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 130 min

130 min

Liczba porcji: 10

10

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

 Ciasto:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 320 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 g drożdży instant,
  • litr oleju do smażenia,
  • mąka do podsypania blatu,
  • ½ łyżeczki soli.

 

Polewa i nadzienie:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 100 g cukru pudru,
  • 4-5 łyżek soku z cytryny,
  • 250 g dżemu np.: wiśniowego,
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

  1. W podgrzanym mleku roztopić starty ser pleśniowy.
  2. Połączyć mąkę, cukier, sól, żółtka, drożdże i ciepłe mleko z roztopionym serem pleśniowym. Wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę.
  3. Na blacie posypanym mąką rozwałkować ciasto na 2,5 cm grubości. Z ciasta wyciąć szklanką kółka. Czynność powtórzyć, aby uzyskać wycięte kółka z całego ciasta. Odłożyć wycięte porcje do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
  4. Na patelni połączyć dżem wiśniowy z pokruszonym serem pleśniowym i smażyć do roztopienia się sera. Ostudzić.
  5. Pączki smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone odkładać na kratkę.
  6. Pączki szprycujemy przygotowanym wcześniej nadzieniem dżemowo-serowym za pomocą rękawa cukierniczego.
  7. Zmieszać cukier puder z sokiem z cytryny, polukrować jeszcze ciepłe pączki.
  8. Pączki dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.

Przepisy w tej kategorii