Kuchnia Lazur

Owocowy torcik biszkoptowy z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Owocowy torcik biszkoptowy z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

Krem:

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 500 ml śmietanki 30% tł.,
  • 60 g cukru pudru.

 

Ciasto:

  • 130 g mąki pszennej,
  • 142 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 35 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ewentualnie syrop lub słodka herbata do nasączenia biszkoptu.

 

Dekoracja:

  • 10-12 śliwek,
  • 50 g orzechów włoskich łuskanych
  • 30 g cukru pudru.

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodać żółtka i jeszcze przez chwilę miksować.
  2. Przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito, a następnie suche składniki porcjami dodawać do piany i delikatnie wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut. Biszkopt odstawić do wystudzenia, po czym przekroić na 3 części. Części biszkoptu można nasączyć syropem lub słodką herbatą 
  4. Schłodzoną śmietankę ubić. W końcowej fazie ubijania dodać starty ser i cukier puder, chwilę ubijać razem. Krem podzielić na 3 porcje.
  5. Na każdą warstwę tortu rozłożyć porcję kremu. Wierzchnią warstwę udekorować śliwkami, orzechami i posypać cukrem pudrem.

Przepisy w tej kategorii