Kuchnia Lazur

Owocowa sałatka z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Owocowa sałatka z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 150 ml śmietanki 36% tłuszczu,
  • 2 banany,
  • 3 marakuje,
  • mango,
  • 100 g malin,
  • 100 g truskawek,
  • 100 g borówek,
  • 100 g pokruszonych orzechów makadamia,
  • liście mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Banany i mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Śmietankę połączyć z połamanymi plastrami sera. Większą część masy rozłożyć na dnie naczynia. Na wierzch ułożyć owoce, posypać orzechami makadamia i polać rozduszonym miąższem z owoców marakui.
  3. Sałatkę udekorować pozostałą częścią serowo-śmietankowej masy i listkami mięty.

Przepisy w tej kategorii