Kuchnia Lazur

Lody ze śliwkami i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 210 min

210 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Lody ze śliwkami i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 200 g śliwek,
  • 150 ml śmietanki 18%,
  • 100 ml pełnotłustego mleka,
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • 60 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich,
  • olej do smażenia,
  • łyżka miodu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pokruszony ser pleśniowy, śmietankę i jogurt grecki zblendować na krem.
  2. Do masy dodać mleko, cukier trzcinowy, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie zblendować.
  3. Masę lodową włożyć do zamrażarki na 30 minut, po tym czasie wyjąć i dobrze wymieszać, odłożyć z powrotem do zamrażarki na kolejne 30 minut. Tak postępować minimum 6 razy. Podczas ostatniego mieszania włożyć orzechy.
  4. Do przygotowania lodowej masy, można też użyć domową maszynkę do wytwarzania lodów tradycyjnych.
  5. Pokrojone śliwki smażymy na oleju, aż zmiękną. Sos śliwkowy przyprawiamy miodem i gałką muszkatołową.
  6. Lody podajemy z ciepłym lub schłodzonym sosem śliwkowym.

Przepisy w tej kategorii