Kuchnia Lazur

Krem z warzyw korzennych z kaszką orkiszową i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Krem z warzyw korzennych z kaszką orkiszową i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 100 g korzenia pietruszki,
  • 100 g korzenia selera,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 100 g kaszki orkiszowej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka maku,
  • 4 łyżeczki dżemu owocowego.

Sposób przygotowania:

  1. W mleku kokosowym z miodem gotować na wolnym ogniu przez około 25 minut obrane i pokrojone warzywa z kaszką orkiszową.
  2. Do ugotowanych warzyw z kaszką orkiszową dodać ser pleśniowy i całość zblendować. Dodać sok z cytryny i mak. Wymieszać.
  3. Krem rozlać do miseczek, podawać z porcją owocowego dżemu.

Przepisy w tej kategorii