Kuchnia Lazur

Jabłka w cieście z Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Jabłka w cieście z Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 150 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 3 jabłka (szara reneta),
  • 180 g cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 10 g ekstraktu z wanilii,
  • 1 jajko,
  • 100 ml oleju,
  • 50 g masła,
  • 200 g malin,
  • 50 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

 

  1. Jabłka obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Plastry jabłka posypać częścią cukru i pozostawić na 15 minut.
  2. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do startego sera dodać mleko, jajko, ekstrakt waniliowy, ok. 100 g cukru, mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć tak, by powstało ciasto i odstawić na 10 minut. 
  3. Plastry jabłka umieścić w cieście i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu placuszki odłożyć na ręcznik papierowy lub kratkę do odsączenia tłuszczu.
  4. W rondelku rozgrzać masło, dodać maliny i pozostały cukier. Gotować aż do powstania sosu, po czym przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
  5. Racuchy z jabłek ułożyć na talerzu, polać sosem malinowym i posypać cukrem pudrem.

Przepisy w tej kategorii