Kuchnia Lazur

Gruszki w czekoladowym sosie z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Gruszki w czekoladowym sosie z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 50 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 4 gruszki,
  • 500 ml wody,
  • 30 g cukru,
  • 2 łyżki soku z buraków,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • kilka listków mięty.

 

Sos:

  • 50 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 ml śmietany 36% tł,
  • 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Do wrzącej wody dodać cukier, ekstrakt waniliowy, sok z buraków i cytryny. Gotować 5 minut.
  2. Gruszki obrać ze skórki, zostawiając ogonek, wstawić pionowo do gotującej się wody z dodatkami. Gotować gruszki do miękkości pod przykryciem, około 10 minut. Miękkie gruszki wyjąć i odsączyć.
  3. W osobnym naczyniu rozpuścić masło w 2 łyżkach wrzącej wody i dodać pokruszoną czekoladę, śmietanę oraz połowę połamanych plastrów sera . Mieszając, doprowadzić czekoladowy sos do jednolitej konsystencji. 
  4. Gruszki polać ciepłym sosem czekoladowo-serowym. Udekorować pozostałymi połamanymi plastrami sera i listkami mięty.

Przepisy w tej kategorii