Kuchnia Lazur

Deser z płatów owsianych z serem pleśniowym Lazur

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis
Deser z płatów owsianych z serem pleśniowym Lazur

Składniki:

  • 150-200 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 6-8 łyżek płatków owsianych           
  • 125 ml śmietany 18%
  • 4 małe gruszki z ogonkiem
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 ml wody
  • 2-3 całe goździki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta  papryki chilii
  • sól do smaku
  • owoce do dekoracji: maliny lub borówki          
  • ser do dekoracji: 30-50 g pokruszonego sera pleśniowego Lazur Błękitny

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Gruszki obrać ze skórki nie usuwając ogonków i pokroić wzdłuż na osiem części w taki sposób by przy okazji pozbyć się gniazda nasiennego. 4 części z ogonkami oraz dodatkowo 4 części bez ogonków odłożyć. Pozostałe części pokroić w kostkę.
  3. Na patelnię wlać wodę i wsypać 3 łyżki cukru, dodać goździki i odłożone 8 części gruszek. Całość podgrzać na średnim ogniu doprowadzając sos pod gruszkami do wrzenia. Od czasu do czasu przewracać gruszki na drugą stronę. Najlepiej silikonową szpatułką. Po pewnym czasie sos zacznie się redukować. Gruszki będą gotowe, gdy sos mocno zgęstnieje, a one staną się miękkie i szkliste.
  4. Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć pozostałe, pokrojone w kostkę gruszki, aż zmiękną. Następnie dodać śmietanę, przygotowane wcześniej płatki, cynamon, 1 łyżkę cukru oraz pokruszony ser. Dusić do momentu roztopienia się sera. Posolić do smaku.
  5. Złożyć deser w miseczkach, zaczynając od masy z płatków i sera, na wierzch układając pionowo po dwie części karmelizowanych gruszek, w tym jedną z ogonkiem i dekorować owocami malin lub borówek i pokruszonym serem.

Przepisy w tej kategorii