Kuchnia Lazur

Crème brûlée z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 70 min

70 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Crème brûlée z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 6 żółtek jaj,
  • 60 g drobnego cukru,
  • laska wanilii,
  • cukier trzcinowy do posypania deseru.

Sposób przygotowania:

 

  1. Laskę wanilii przekroić na pół. Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać wraz z nasionkami z laski wanilii i pozostałą przeciętą laską. Gotować przez kilka minut, po czym odstawić do ostudzenia.
  2. Żółtka jaj umieścić w misie miksera, dodać drobny cukier i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie jasna, kremowa masa.
  3. Do misy z kremem z żółtek wlać odrobinę śmietanki z wanilią i dokładnie wymieszać, po czym powoli i cały czas mieszając dolewać resztę śmietanki.
  4. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 70 g startego sera dodać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać. Pozostały ser zostawić na później.
  5. Masę umieścić w kokilkach na tacy w kąpieli wodnej (ok. 2 cm wody). Piec w temp. 150°C przez około 45 minut. 
  6. Wyjęte z piekarnika desery ostudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać pozostałym startym serem, a następnie cukrem trzcinowym i przypalić palnikiem gazowym tak, aby powstała ładna brązowa skorupka. 
  7. Można dekorować opalonym plastrem pomarańczy.

Przepisy w tej kategorii