Kuchnia Lazur

Ciasto pomarańczowe z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Ciasto pomarańczowe z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

Ciasto:

  • 80 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 300 g mąki pszennej,
  • sok i skórka z pomarańczy,
  • 125 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 200 g oleju rzepakowego,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do obsypania formy,
  • kilkanaście drobnych kwiatów jadalnych.

 

Lukier:

  • 20 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 100 g cukru pudru,
  • 15 g żelatyny,
  • 4 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
  2. W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem za pomocą miksera, aż żółtka stracą swój kolor i rozpuści się cukier. Do utartych jajek z cukrem dodać połamane plastry sera (jeden odłożyć), olej, sok i startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko ręcznie za pomocą rózgi. Dalej dodawać stopniowo połączone wcześniej suche składniki, cały czas mieszając ciasto ręcznie za pomocą rózgi.
  3. Do posmarowanej masłem i obsypanej formy wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 30-35 minut.
  4. W łyżeczce wody namoczyć żelatynę. Cukier puder połączyć z pozostałą wodą i połamanym plastrem sera. Gotować całość do rozpuszczenia się cukru i sera. Do lekko ostudzonego syropu dodać napęczniałą żelatynę i mieszać delikatnie za pomocą miksera, do jej całkowitego rozpuszczenia.
  5. Ostudzone ciasto polać ciepłym lukrem i udekorować jadalnymi kwiatami.

Przepisy w tej kategorii