Kuchnia Lazur

Ciasteczka czekoladowe z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 200 g czekolady mlecznej 40% kakao,
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • łyżeczka soli w płatkach.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie uprażyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, przez 6 minut. Po tym czasie posypać je cukrem i dalej piec około 3 minut, aż cukier się skarmelizuje.
  2. Czekoladę pokruszyć i stopić w kąpieli wodnej, Roztopioną czekoladę przełożyć za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe ciastka. Na każdym z czekoladowych ciasteczek ułożyć pokruszony ser pleśniowy i prażone orzechy. Na koniec posypać ciasteczka solą w płatkach.
  3. Czekoladowe ciasteczka odłożyć do lodówki na minimum 20 minut.

Przepisy w tej kategorii