Kuchnia Lazur

Cannoli nadziewane masą z bananów i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 12

12

porcji

Drukuj przepis
Cannoli nadziewane masą z bananów i Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 50 g masła lub smalcu,
  • 30 g cukru pudru,
  • 5 łyżek soku winogronowego (z czerwonych winogron),
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia.

 

Masa serowa:

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 500 ml śmietanki 36% tł.,
  • 4 banany,
  • laska wanilii,
  • 40 g cukru pudru,
  • 50 g białej czekolady,
  • 70 g pistacji.

Sposób przygotowania:

 

  1. Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na kremową masę. Do kremu z żółtek dodać roztopione masło, sok winogronowy, ocet, cynamon i mąkę. Wszystko zagnieść na średnich obrotach miksera, aż powstanie jednolite gęste ciasto. 
  2. Tak przygotowane ciasto pozostawić na około 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Kilkukrotnie składając i ponownie rozwałkowując, by wprowadzić do ciasta odpowiednią ilość powietrza. Ostatni raz rozwałkować ciasto bardzo cienko i wycinać z niego krążki o średnicy ok. 9 cm. 
  3. Krążki ciasta zawijać na metalowych rurkach, stykające się brzegi ciasta skleić odrobiną białka. Rurki z ciastem wkładać do rozgrzanego do 175°C oleju. Po chwili należ, przy pomocy szczypiec, zdjąć ciasto z rurek, a metalowe rurki wyjąć z oleju. Cannoli smażyć do momentu lekkiego zbrązowienia ciasta. Usmażone ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. 300 ml śmietanki podgrzać. Z laski wanilii wydobyć miąższ i wraz z połówkami laski włożyć do gorącej śmietanki. Zdjąć z ognia i pozostawić na ok. 20 minut do nasycenia aromatem, po czym wyjąć połówki laski wanilii, ponownie podgrzać i dodać 170 g pokruszonego sera pleśniowego, pokruszoną czekoladę oraz pozostałą śmietankę i wymieszać. Pozostały kawałek sera zamrozić i zostawić na później.
  5. Banany rozgnieść na pastę za pomocą widelca i masę z sera pleśniowego, czekolady i śmietanki. Całość wymieszać blenderem i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Po tym czasie lekko napowietrzyć masę mikserem i przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego okrągłą ząbkowaną końcówką.

Przepisy w tej kategorii