Kuchnia Lazur

Budyniowy deser z gruszką i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Budyniowy deser z gruszką i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 3-4 gruszki,
  • 500 g śmietanki 12% tłuszczu,
  • 200 g mleczka kokosowego,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 1-2 łyżeczki pasty z wanilii,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g białej czekolady,
  • 3 marakuje,
  • 50 g orzeszków pinii.

Sposób przygotowania:

  1. Do gotującej się śmietanki, mieszając, dodajemy cukier, a po jego rozpuszczeniu, budyń rozpuszczony wcześniej w mleczku kokosowym i pastę waniliową. Mieszamy całość do ponownego zagotowania.
  2. Do zagęszczonej masy dodajemy, cały czas mieszając i uważając, by masy już nie gotować, wiórki kokosowe, połamane plastry sera i czekoladę. Masę mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Masę przekładamy do zlewki.
  3. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Kawałki z jednej gruszki odstawiamy do lodówki. Kostki z pozostałych gruszek rozkładamy w pucharkach, wypełniając je do połowy. Na wierzch rozlewamy wcześniej przygotowaną masę budyniową.  Pucharki studzimy i wkładamy na ok. 8 godzin do lodówki.
  4. Schłodzone desery dekorujemy, układając na nich kawałki z pozostałej gruszki, którą polewamy rozduszoną marakują i posypujemy orzeszkami pinii.

Przepisy w tej kategorii