Kuchnia Lazur

Baklawa z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 35 min

35 min

Liczba porcji: 10

10

porcji

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 300 g gotowego ciasta filo,

 

Farsz:

  • 100 g startego sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 200 g różnych pokruszonych orzechów (laskowych, włoskich, pekan itp.),
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g pokrojonych suszonych daktyli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 150 ml miodu gryczanego,
  • 1 łyżka wody różanej,
  • jajko,
  • olej do smarowania

 

Dekoracja:

  • sezam,
  • cukier puder,
  • bita śmietana,
  • liście mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Połączyć składniki farszu dokładnie ze sobą mieszając.
  2. W naczyniu wysmarowanym olejem, ułożyć 2 arkusze ciasta, jedno na drugim. Każde z nich złożyć na pół dopasowując do wielkości naczynia. Wszystkie warstwy ciasta posmarować olejem. Na ciasto ułożyć 1/4 farszu. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy, zakończyć piątą warstwą ciasta, którą należy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  3. Baklawę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C, przez około 25 minut.
  4. Podawać posypane cukrem pudrem z kleksem bitej śmietany i listkami mięty.

Przepisy w tej kategorii