Kuchnia Lazur

Babka z burakiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Babka z burakiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 300 g buraków,
  • 230 g mąki pszennej,
  • 230 g cukru trzcinowego,
  • 3 jajka,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka rodzynek,
  • 2 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki pokruszonych orzechów laskowych,
  • 100 ml oleju słonecznikowego.

Lukier:

  • 100 g cukru pudru,
  • sok z połowy cytryny,
  • woda różana.

Sposób przygotowania:

  1. Połączyć suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Połączone składniki przesiać przez drobne sito i dodać pokruszone orzechy.
  2. W misie miksera wymieszać ze sobą cukier, olej, sok z cytryny, starty ser pleśniowy i 3 żółtka. Po ich wymieszaniu do misy miksera dodać połączone wcześniej suche składniki i starte buraki. Mieszać dalej do połączenia wszystkich składników ciasta. Na koniec do gotowego ciasta dodać ubite białko jaj i wymieszać całość za pomocą szpatułki. 
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 50 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest mokre. Jeżeli ciasto pozostaje mokre, piec jeszcze przez 10 minut.
  4. Zmieszać cukier puder z sokiem z cytryny, a konsystencję gęstego lukru, uzyskać przez dodanie odpowiedniej ilości wody różanej. Babkę polukrować jeszcze ciepłą.

Przepisy w tej kategorii