Kuchnia Lazur

Babka marmurkowa z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Babka marmurkowa z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 250 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 100 g oleju,
  • 150 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 50 g kawy rozpuszczalnej,
  • 130 g śliwek suszonych,
  • 100 ml syropu wiśniowego.

Sposób przygotowania:

 

  1. Z wszystkich składników oprócz kawy, śliwek i syropu wiśniowego, przygotować ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. 
  2. Jedną część ciasta wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części dodać kawę rozpuszczalną i drobno pokrojone śliwki. Dokładnie wymieszać i dodać do formy z jasnym ciastem. Ciasta w formie delikatnie przemieszać patyczkiem do szaszłyków.
  3. Piec w temperaturze 160°C przez około 45 minut.
  4. Podawać posypane cukrem pudrem i skropione syropem wiśniowym.

Przepisy w tej kategorii