Kuchnia Lazur

Ananas zapiekany w zabajone z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Ananas zapiekany w zabajone z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 1 ananas,
  • 70 g miodu,
  • 4 jaja,
  • 30 g cukru,
  • 10 g cynamonu,
  • 20 g świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

 

  1. Ananasa pokroić w grube plastry. Na patelni rozpuścić miód, dodać cynamon. Gdy miód zacznie się karmelizować umieścić w nim plastry ananasa i dokładnie otoczyć je karmelem.
  2. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą jednolitą masę, dodać starty na tarce o drobnych oczkach ser pleśniowy i nadal chwilę mieszać. Powinna powstać gęsta masa. 
  3. Listki mięty posiekać. Plastry ananasa ułożyć w kokilkach i posypać posiekaną miętą. Zalać masą zabajone. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, aż do zarumienienia masy jajecznej.

Przepisy w tej kategorii