Kuchnia Lazur

Amarantusowy pudding z gruszką i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Amarantusowy pudding z gruszką i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 200 g ziaren amarantusa,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 2 gruszki,
  • 4 łyżeczki płatków kokosowych,
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • cukier trzcinowy do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wypłukane ziarna amarantusa gotować 20 minut w mleku kokosowym z kardamonem.
  2. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, odciąć 3 plastry do dekoracji, a resztę dodać wraz z serem pleśniowym do ugotowanego amarantusa. 
  3. Całość zblendować i posłodzić cukrem trzcinowym. Wymieszać.
  4. Przełożyć do miseczek i udekorować plastrami gruszki i płatkami kokosowymi.

Przepisy w tej kategorii