Kuchnia Lazur

Ziemniaki ze skwarkami z tofu, fasolką i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Ziemniaki ze skwarkami z tofu, fasolką i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 600 g ziemniaków,
  • 600 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 400 g wędzonego tofu, 
  • 200 ml śmietanki 30% tł.,
  • 100 g masła,
  • 150 g bułki tartej,
  • 2 czerwone papryczki chili,
  • 6 łyżek oleju sezamowego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki curry,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Do przekrojonych wzdłuż, drobnych ziemniaków w "mundurkach", dodać trochę wody. Gotować do jej odparowania. Jak ziemniaki pozostają nadal twarde, dodać ponownie trochę wody i gotować dalej, aż będa miękkie.
  2. Ugotować fasolkę szparagową na parze.
  3. Wędzone tofu pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju sezamowym. Podczas smażenia dodać łyżkę sosu sojowego, pół łyżeczki curry i pół łyżeczki suszonego tymianku. Smażyć, aż tofu będzie chrupkie z zewnątrz.
  4. Do ugotowanych ziemniaków dodać śmietankę i pokruszony ser. Dusić razem mieszając do roztopienia się sera. Ziemniaki pokruszyć, delikatnie wymieszać z sosem i usmażonym wcześniej tofu.
  5. Bułkę tartą usmażyć na maśle.
  6. Ziemniaki podawać z zieloną fasolką szparagową posypane smażoną bułką tartą.

Przepisy w tej kategorii