Kuchnia Lazur

Ziemniaki zapiekane z serem Lazur

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Ziemniaki zapiekane z serem Lazur

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Błękitny (lub pół na pół z serem żółtym)
  • 10 dużych, równej wielkości ziemniaków (np. Denar)
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • szczypta tartego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszorować, zalać wrzątkiem, posolić i gotować w mundurkach ok. 20-25 minut. Odlać wodę i odparować, przestudzić. Obrać ze skórki.

2. W ziemniakach ostrożnie wydrążyć dość duże wgłębienia.

2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne. Miąższ drobno pokroić. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, posiekaną natką pietruszki, pieprzem i imbirem oraz startym na tarce serem pleśniowym Lazur Błękitny. Dodać połowę miąższu z ziemniaków.

3. Masą wypełnić ziemniaki, mocno dociskając. Rozpuścić masło i posmarować nim boki ziemniaków.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać ok. 15-20 minut.

Przepisy w tej kategorii