Kuchnia Lazur

Tarta szparagowa z ciasta francuskiego

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Tarta szparagowa z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 7-8 świeżych szparagów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Formę do tarty wykleić ciastem francuskim (jeśli ciasto jest mrożone, wcześniej nalezy je rozmrozić) i ponakluwać je widelcem. Szparagi, po wcześniejszym oderwaniu zdrewnialych końcówek, ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru (ok. 5 minut).
  2. Ser Lazur Błękitny zetrzeć na tarce i wymieszać z rozmąconymi 2 jajkami, śmietaną, solą i pieprzem.
  3. Na cieście ułożyć szparagi i pokrojone w plastry pomidorki koktajlowe. Całośc zalać masa serowo-jajeczną. Wystające brzegi tarty pomarować pozostałym, rozmąconym jajkiem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec do ścięcia masy ok. 20-25 minut.

Przepisy w tej kategorii