Kuchnia Lazur

Tarta szparagowa z ciasta francuskiego

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Tarta szparagowa z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
  • 1 brokuł 
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 200ml śmietany 18 %
  • 2-3 jajka
  • oliwa
  • papryka w proszku
  • tymianek
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki, cebulę w talarki, a brokuły podzielić na różyczki.
  1. Ser pleśniowy Lazur Turkusowy zetrzeć na tarce. Śmietanę wymieszać z roztrzepanymi jajkami, doprawić przyprawami.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i równomiernie rozłożyć połowę warzyw, posypać groszkiem oraz połową startego sera  pleśniowego Lazur Turkusowy. Całość przykryć resztą  warzyw i zalać przygotowanym wcześniej sosem.
  1. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 °C  ok. 30 minut pod przykryciem z pergaminu. Pięć minut przed końcem pieczenia zdjąć pergamin, warzywa posypać resztą starego sera pleśniowego Lazur Turkusowy.

Przepisy w tej kategorii