Kuchnia Lazur

Zapiekanka z ciasta filo, szpinaku i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Zapiekanka z ciasta filo, szpinaku i Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 3 plastry ciasta filo
  • 50 g masła,
  • 200 ml śmietanki 18% tł.,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 2 jajka,
  • 50 g czarnych oliwek,
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Roztopić masło. Ciasto filo rozłożyć, a każdy z arkuszy ciasta posmarować roztopionym masłem i złożyć w kwadrat o wymiarach 10 x 10 cm. Tak przygotowane porcje ciasta umieścić w foremkach do zapiekania.
  2. Szpinak podsmażyć wraz z czosnkiem na maśle, przyprawić solą i pieprzem.
  3. Zblendowane oliwki i pomidory suszone połączyć z pokruszonym serem, śmietaną i jajkami. Przyprawić całość solą i pieprzem.
  4. Podsmażony szpinak ułożyć w formy z ciastem filo i dodać masę serowo-jajeczną. Tartaletki piec w temperaturze 160°C przez około 25 minut.

Przepisy w tej kategorii