Pesto buraczkowe
Składniki:
• 4 kiszone buraki
• 2-3 ząbki czosnku
• 100 g orzechów nerkowca
• sól
• pieprz
Pesto z suszonych pomidorów
Składniki:
• 280 g suszonych pomidorów w zalewie
• mała papryczka chili (opcjonalnie)
• 100 g orzechów nerkowca
• 10 g startego, twardego sera (Parmezan lub Pecorino)
• 1-2 łyżki oliwy z zalewy
• sól
• pieprz
Pesto orzechowe
Składniki:
• 100 g orzechów włoskich
• 50 g orzechów laskowych
• 6 daktyli
• 2 łyżki sezamu
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól
Pesto z pieczonej papryki
Składniki:
• 3 żółte papryki
• 100 g pestek dyni
• 50 g pestek słonecznika
• 50 g startego, twardego sera (Parmezan lub Pecorino)
• sól
• pieprz
Pesto z bazylii
Składniki:
• duży pęczek świeżej bazylii (lub dwa małe)
• 40 g orzeszków pinii lub nerkowca
• 20 g startego, twardego sera (Parmezan lub Pecorino)
• 2 łyżki oliwy
• sól
• pieprz
Pesto pietruszkowe
Składniki:
• kilka pęczków pietruszki
• 100 g sparzonych migdałów
• łyżka oliwy
• sól
• pieprz