Kuchnia Lazur

Konfitura z jarzębiny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 12

12

porcji

Drukuj przepis
Konfitura z jarzębiny

Składniki:

• 1 kg jarzębiny
• 3/4 kg cukru
• 4 jabłka
• 1 szklanka wody
• sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

1. Jarzębinę umyć i osuszyć. Owoce oberwać z gałązek i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 24 godziny (przemrożone stracą goryczkę). 
2. Do rondelka wlać 1 szklankę wody i wrzucić owoce jarzębiny. Gdy się zagotują, dodać cukier oraz obrane, pokrojone na kawałki jabłka. Gotować ok. 10-15 minut, często mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny.
3. Do gorącej konfitury można dodać łyżkę brandy lub inny mocny alkohol.
4. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5 minut.

 

 

Przepisy w tej kategorii