• 1 kg jarzębiny
• 3/4 kg cukru
• 4 jabłka
• 1 szklanka wody
• sok z połowy cytryny
Łatwe
30 min
12
porcji
Składniki:
• 1 kg jarzębiny
• 3/4 kg cukru
• 4 jabłka
• 1 szklanka wody
• sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1. Jarzębinę umyć i osuszyć. Owoce oberwać z gałązek i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 24 godziny (przemrożone stracą goryczkę).
2. Do rondelka wlać 1 szklankę wody i wrzucić owoce jarzębiny. Gdy się zagotują, dodać cukier oraz obrane, pokrojone na kawałki jabłka. Gotować ok. 10-15 minut, często mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny.
3. Do gorącej konfitury można dodać łyżkę brandy lub inny mocny alkohol.
4. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5 minut.