Kuchnia Lazur

Chutney z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 90 min

90 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 8 śliwek,
  • 4 cebule,
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżka suszonej żurawiny,
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę gotować w łupinach około 15 minut, by zmiękła. Ugotowane cebule obrać z łupin i pokroić w paski.
  2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć pokrojone cebule, wydrylowane i pokrojone w paski śliwki oraz żurawinę. Całość posypać 2 łyżkami cukru, skropić oliwą i 2 łyżkami octu jabłkowego. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 60 minut. W połowie pieczenia spróbować i ewentualnie dodać pozostały ocet lub cukier.
  4. Upieczony chutney podawać z pokruszonym serem pleśniowym. Porcje z serem pleśniowym, można przed podaniem ponownie zapiec, do roztopienia się sera.

Przepisy w tej kategorii