Kuchnia Lazur

Chutney z dyni

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 35 min

35 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Chutney z dyni

Składniki:

  • 0,5 kg miąższu dyni
  • 2-3 jabłka
  • 250 ml białego półwytrawnego wina
  • 100 g cukru
  • kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 2-3 goździki
  • szczypta chili
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1. Dynię oraz jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.

2. Wszystkie składniki wrzucić do garnka z grubym dnem i prużyć przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając (stopniowo dolewając wino). Odparować do pożądanej konsystencji.

3. Przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zamknąć. Podawać do serów oraz wędlin.

 

Przepisy w tej kategorii