Kuchnia Lazur

Pasta z wędzonych śliwek i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 15 min

15 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 100 g wędzonych śliwek,
  • 100 g marynowanej czerwonej papryki bez skórki,
  • 2 łyżki zalewy z marynowanej czerwonej papryki bez skórki,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki orzechów laskowych,
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 8 łyżek oliwy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wędzone śliwki zalać wrzątkiem i odstawić, gdy zmiękną pokroić.
  2. Uprażyć pokruszone orzechy laskowe. 
  3. Przygotowane wcześniej śliwki i orzechy laskowe zblendować z pozostałymi składnikami pasty na gładką masę. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Podawać do świeżego lub grillowanego pieczywa i mięsa.

Przepisy w tej kategorii