Kuchnia Lazur

Śledzie w oliwie z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Śledzie w oliwie z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach,
  • 8 filetów śledzia a’la matjas,
  • 3-4 cebule,
  • sok z 2 cytryn,
  • 10 g goździków,
  • 100 g rodzynek,
  • 200-300 ml oliwy z oliwek,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie opłukać, przyprawić pieprzem i pokroić w kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W drobną kostkę pokroić również plastry sera pleśniowego.
  2. W szerokim słoju ułożyć kolejno: kawałki śledzia, kawałki sera pleśniowego, kilka goździków, rodzynek i pokrojoną cebulę. Ułożoną warstwę skropić sokiem z cytryny i zalać oliwą. Czynność powtórzyć, aż skończą się wszystkie składniki. Uważać, by w miarę możliwości każda warstwa składała się z tej samej ilości składników.
  3. Słój ze śledziami odłożyć do lodówki. Śledzie są najsmaczniejsze po 72 godzinach.

Przepisy w tej kategorii