- 150 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty
- 8 świeżych płoci
- 2 duże pory
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- mąka (do obtoczenia ryb)
- olej (do smażenia)
- sól
- pieprz
Łatwe
30 min
4
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Płocie oczyścić z łusek, wypatroszyć, odciąć głowy. Umyć i osuszyć. Obłożyć cienkimi plastrami cebuli i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).
2. Pory dokładnie oczyścić. Pokroić w plastry. W małym garnku zagotować niewielką ilość wody, posolić, dodać masło i wrzucić pory. Gotować 4 minuty.
3. Płocie dobrze posolić i doprawić pieprzem, tuż przed smażeniem obtoczyć w mące i wrzucić na głęboki olej. Smażyć ok. 4-5 minut na złoty kolor.
4. Odcedzone pory podgrzać, dodać pokruszony ser pleśniowy Lazur Srebrzysty, doprawić pieprzem i wymieszać. Podawać z gorącymi płotkami.