- 100 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
- 400 g fileta z łososia
- 200 g zielonej soczewicy
- 2-3 ugotowane buraki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml mleka
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 limonka
- sól, olej
Średnie
30 min
4
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Filet z łososia oczyścić i umyć. Pokroić w paski. Polać sosem sojowym i pozostawić na godzinę w lodówce.
2. Soczewicę przepłukać na sicie i wrzucić na wrzątek. Gotować do miękkości ok. 20 minut, pod koniec posolić.
3. Sos: w mleku rozpuścić ser pleśniowy Lazur Złocisty i gotować do zredukowania sosu. Wyłączyć, dodać sok z limonki, zamieszać. Ze względu na możliwość zwarzenia, sosu nie podgrzewać ponownie.
4. Filet z łososia wrzucić na gorąca patelnię posmarowaną olejem. Smażyć 4-5 minut.
5. Do ugotowanej soczewicy dodać pokrojone w drobną kostkę buraki oraz posiekaną natkę pietruszki.
6. Na półmisek wyłożyć soczewicę, a na wierzch kawałki łososia. Całość polać sosem serowo-limonkowym.