Kuchnia Lazur

Śledzie na gorących grzankach z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Śledzie na gorących grzankach z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

Czas przygotowania: 25 minut + 4 godziny na zmacerowanie

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 150 g śledzi (filet),
  • 1 bagietka,
  • 30 g masła,
  • 1 jabłko,
  • 100 ml soku jabłkowego,
  • 100 g ogórków
  • 20 g oliwy
  • 10 g mięty,
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

 

  1. Filety ze śledzia zalać sokiem jabłkowym i pozostawić do zamarynowania na minimum 4 godziny. Przed podaniem filety odsączyć.
  2. Bagietkę pokroić w plastry. Plastry bagietki posmarować masłem i ułożyć na blasze do pieczenia. Na porcjach bagietki ułożyć kawałki sera pleśniowego. Zapiekać w temp. 180°C przez około 10 minut.
  3. Na upieczonej bagietce ułożyć plastry ogórka, a następnie filety ze śledzia, posypać miętą, skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu ułożyć cienkie plastry jabłka.

Przepisy w tej kategorii