Kuchnia Lazur

Quiche z łososiem i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Quiche z łososiem i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 300 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • opakowanie ciasta filo,
  • 300 g świeżego łososia,
  • 200 ml śmietanki 18% tł.,
  • 4 jajka,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 30 g pesto pomidorowego,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. W formie do tarty ułożyć arkusz ciasta filo, posmarować masłem i ułożyć kolejny arkusz. Powtórzyć tę czynność, aż wszystkie arkusze ciasta będą w formie.
  2. Łososia pokroić w paski i ułożyć na cieście filo. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Z sera pleśniowego, jaj, śmietanki i pesto pomidorowego przygotować jednolitą masę. Masą zalać łososia. 
  4. Quiche piec w temperaturze 160°C przez około 35 minut.

Przepisy w tej kategorii