Kuchnia Lazur

Pomidorowo-rybne trio z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Pomidorowo-rybne trio z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 300 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 12 średnich pomidorów malinowych,
  • 200 g dorsza,
  • 200 g tuńczyka,
  • 200 g łososia,
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 50 g masła,
  • 300 g malin mrożonych,
  • 50 ml kremu balsamicznego,
  • 30 g miodu,
  • 50 ml oliwy szczypiorkowej,
  • 30 g pesto pomidorowego,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z masłem. 
  2. Ser pleśniowy połączyć z pesto pomidorowym na gładką pastę.
  3. Z pomidorów odciąć plaster z góry (z szypułką) i usunąć gniazda nasienne. W środek pomidorów włożyć porcje ugotowanej kaszy gryczanej, kawałki każdej z ryb i porcje pasty z sera i pesto. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
  4. Maliny zagotować, dodać krem balsamiczny i miód. Chwilę dusić, po czym zblendować.
  5. Upieczone pomidory układać na porcji sosu malinowego. Podawać skropione oliwą szczypiorkową.

Przepisy w tej kategorii