Kuchnia Lazur

Terrina z buraka, orzechów nerkowca i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

Czas przygotowania: 40 minut + 4 godziny na schłodzenie

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 300 g buraka,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 150 g orzechów nerkowca,
  • 100 g świeżych listków szpinaku,
  • 100 g miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Buraki obrać, opłukać i ułożyć na folii aluminiowej. Doprawić solą i pieprzem, a następnie polać miodem. Folię zawinąć. Piec w temperaturze 160°C przez około 30 minut. Upieczone buraki pozostawić do ostygnięcia, po czym pokroić na średniej grubości plastry.
  2. Orzechy nerkowca zblendować na gładką pastę. Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na spodzie ułożyć po kolei: plastry buraka, pastę z orzechów nerkowca, plastry sera błękitnego, listki szpinaku, warstwę serka śmietankowego. Czynności powtórzyć, na koniec zawinąć folią i delikatnie docisnąć. 
  3. Terrinę umieścić w lodówce na około 4 godziny. Po tym czasie pokroić na równe plastry i podawać. 

Przepisy w tej kategorii