- 200 g sera Lazur Skalmierzycki
- 1 dynia hokkaido
- 1 czerwona cebula
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 50 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Średnie
90 min
2
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Odciąć górną część dyni i dokładnie usunąć pestki.
3. Kaszę wymieszać ze startym serem Lazur Skalmierzycki, podsmażoną cebulką z czosnkiem, pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Nadzieniem nafaszerować dynię.
4. Dynię wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temperaturze 160°C. W połowie pieczenia do piekarnika włożyć odciętą część dyni (może posłużyć do dekoracji).