Strona korzysta z plików cookie. Poznaj szczegóły Polityki prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Formę do tarty wykleić ciastem francuskim (jeśli ciasto jest mrożone, wcześniej należy je rozmrozić) i ponakluwać je widelcem. Szparagi, po wcześniejszym oderwaniu zdrewnialych końcówek, ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru (ok. 5 minut).
Ser Lazur Błękitny zetrzeć na tarce i wymieszać z rozmąconymi 2 jajkami, śmietaną, solą i pieprzem.
Na cieście ułożyć szparagi i pokrojone w plastry pomidorki koktajlowe. Całośc zalać masa serowo-jajeczną. Wystające brzegi tarty pomarować pozostałym, rozmąconym jajkiem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec do ścięcia masy ok. 20-25 minut.