1. Z przesianej mąki, zimnego masła, jajka, wody i odrobiny soli zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (ok. 30 min.).
2. Nadzienie: cebule obrać, poprzekrawać na połówki. Dusić pod przykryciem na niewielkiej ilości oleju i niewielkim ogniu przez ok. 10 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli i dusić jeszcze ok. 10 min. Zdjąć pokrywkę i ciągle mieszając, dodać cukier i ocet balsamiczny. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Odstawić do wystygnięcia.
3. Formę na tartę wyłożyć ciastem – brzegi dokładnie wylepić, spód w kilku miejscach ponakłuwać widelcem.
4. Cebulę wyłożyć na ciasto. Dodać starty ser pleśniowy Lazur Turkusowy. Piec ok. 30 minut w temperaturze 175°C (do zarumienienia brzegów). Po upieczeniu posypać listkami świeżej bazylii.