Kuchnia Lazur

Placki ziemniaczane z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 500 g ziemniaków - typ C
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki świeżych listków tymianku
  • jajko
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obrać i umyć ziemniaki, zetrzeć na tarce wraz z serem.
  2. Dodać jajko, mąkę, tymianek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Placki smażyć na oleju, z obu stron na złoty kolor.
  4. Obrany czosnek rozdusić z solą, wymieszać z jogurtem. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku.  
  5. Placki podawać z przygotowanym sosem czosnkowym.

Przepisy w tej kategorii