Kuchnia Lazur

Placki z kaszy gryczanej, ziemniaków i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Placki z kaszy gryczanej, ziemniaków i Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

Placki:

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 200 g ziemniaków,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 2 jaja,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 50 g pieczarek,
  • 100 g szczypiorku,
  • 50 ml oleju,
  • sól i pieprz.

 

Dodatki:

  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 1 cukinia,
  • 1 marchewka.

Sposób przygotowania:

 

  1. Kaszę gryczaną ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać starte ziemniaki z pieczarkami i kaszą gryczaną. Dodać pokruszony ser pleśniowy, jaja, mąkę oraz pokrojony drobno szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Z masy gryczano-ziemniaczanej formować placuszki o średnicy około 8 cm, ułożyć na blasze do pieczenia i skropić delikatnie olejem. Piec w temp. 180℃ przez około 20 minut.
  3. Cukinię i marchewkę pokroić za pomocą obieraczki wzdłuż  w cienkie plastry. Warzywa zblanszować i doprawić odrobina oliwy i solą.
  4. Placki podawać z jogurtem naturalnym i blanszowaną cukinią i marchewką.

Przepisy w tej kategorii