Kuchnia Lazur

Pappardelle z sardynkami i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 400 g makaronu pappardelle
  • 200 g sardynek w oleju
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g kaparów
  • 16 czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą. Odcedzić i odstawić pozostawiając w niewielkiej ilości wody, w której się gotował.
  2. Na patelni podgrzać olej z sardynek, dodać oliwę i podsmażyć chwilę pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dodać pokruszony ser pleśniowy, kapary i natkę pietruszki. Mieszając dusić wszystko do roztopienia sera.
  3. Makaron połączyć z sosem, mieszając nadal chwilę wszystko dusić.
  4. Dodać odsączone sardynki, pokrojone na połówki pomidorki, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko delikatnie wymieszać

Przepisy w tej kategorii