Kuchnia Lazur

Panierowany kalafior z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Panierowany kalafior z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • średniej wielkości kalafior,
  • 250 g kaszy kuskus,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml śmietanki 36% tł.
  • pęczek natki pietruszki,
  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 jajka,
  • 250 g płatków owsianych,
  • 150 g mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę kuskus przygotować według przepisu z opakowania. Dodać masło i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
  2. Kalafior obrać z liści i pokroić na 2 cm plastry, nie zważając, że niektóre z nich rozsypią się na drobniejsze części.
  3. Wszystkie różyczki i plastry kalafiora panierować w mące, roztrzepanych i przyprawionych solą i pieprzem jajkach, a na koniec w płatkach owsianych. Smażyć na oleju ze wszystkich stron do uzyskania złotego koloru.
  4. Do podgrzanej śmietanki dodać pokruszony ser pleśniowy. Gotować do roztopienia się sera, na koniec dodać grubo pokrojoną natkę pietruszki, trochę natki pozostawić do dekoracji.  Sos zblendować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Panierowanego kalafiora podać na kaszy kuskus polanego serowym sosem. Udekorować pokrojonymi pomidorkami i pozostałą natką pietruszki.

Przepisy w tej kategorii