Kuchnia Lazur

Kotlety ze szpinaku i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 280 min

280 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Kotlety ze szpinaku i Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 500 g mrożonych liści szpinaku,
  • 80 g serka topionego,
  • ząbek czosnku,
  • 200 g bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 50 g mąki,
  • 100 g cebulki prażonej,
  • 300 g oleju,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze startym czosnkiem i cebulką prażoną oraz odrobiną bułki tartej. 
  2. Z sera pleśniowego i serka topionego przygotować jednolitą masę. Obydwie masy podzielić na 4 równe części. Z masy serowej przygotować płaskie “placki”, na jednej stronie takiego placka, umieścić porcję masy szpinakowej. Całość zwinąć, jak kotlety de volaille i wstawić do schłodzenia do lodówki na 4 godziny.
  3. Schłodzone kotlety panierować dwukrotnie w jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, aż nabiorą złocistego koloru.

Przepisy w tej kategorii