Kuchnia Lazur

Kluski dyniowe z sosem serowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Kluski dyniowe z sosem serowym

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 0,5 kg dyni o pomarańczowym miąższu, np. hokkaido
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól 

Sposób przygotowania:

1. Dynię obrać ze skórki i gotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody ok. 10 minut.

2. Dynię odcedzić i zmiksować na gładką masę.

3. Do dyni wbić jajko, dodać mąkę i pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto – powinno być elastyczne. W razie potrzeby dosypać nieco mąki.

4. Z cista formować kulki jak na kluski śląskie.

5. Kluski partiami wrzucać na osolony wrzątek. Gotować jeszcze 2-3 minuty od wypłynięcia.

6. Sos: w rondelku podgrzać śmietanę i wkruszyć ser pleśniowy Lazur Błękitny. Gotować do rozpuszczenia się sera. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

7. Kluski polać sosem. Mogą być dodatkiem do pieczonego mięsa lub samodzielnym daniem. 

Przepisy w tej kategorii